Interview nieuwe wijkbeheerder

INTERVIEW MET DE NIEUWE ZONE 3 WIJKBEHEERDER ONNO VAN DER VLERK

Bent u hem al tegen het lijf gelopen, onze nieuwe wijkbeheerder Onno van der Vlerk? In November las u al dat Vogeldorp een nieuwe wijkbeheerder heeft. Tijd om eens nader met Onno kennis te maken. Wat is zijn eerste indruk van ons dorp? En wat is zijn motivatie nou om dit werk te doen?

 

Onno, welkom in Vogeldorp. Hoe lang doe je dit werk al?

Sinds medio 2017 werk ik als wijkbeheerder voor Zone 3. Daarvoor werkte ik op kantoor, oa rondom het politiekeurmerk Veilig Wonen. Toen er een vacature vrijkwam voor een complex met oudere bewoners in IJmuiden was die mij op het lijf geschreven en ben ik erin gestapt. Daarna heb ik ook nog op een nieuw complex in de Buiksloterham gewerkt voordat ik in Vogeldorp aan de slag ging.

 

Wat vind je leuk aan het werk als wijkbeheerder?

Als vrijwilliger zet ik me al in voor een schone en mooie wijk. Onder andere voor werkgroep “De Schone Pijp” waar ik woon. En samen met andere bewoners voor het mooi houden van het Sarphatipark. Als je van je hobby je werk kan maken, en dan ook nog eens voor een monument als Vogeldorp is dat helemaal mooi! Het is ook leuk om enthousiaste reacties van bewoners te krijgen als je iets gefixt hebt. Of ziet dat het helpt als je hangjongeren aanspreekt op het weggooien van hun afval.

 

Wat is je eerste indruk van Vogeldorp?

Ten eerste dat er een interessante mix is van bewoners. De oorspronkelijke, wat oudere bewoners, de jongere tijdelijke huurders en de nieuwe kopers. Met de steeds maar stijgende huizenprijzen trek je ook een nieuw soort bewoners aan. Je moet proberen het voor iedereen leefbaar te houden.

Daarnaast valt het op dat de huizen goed onderhouden worden. En ik hoor van veel bewoners dat ze naar volle tevredenheid in Vogeldorp wonen. Wat me wel opvalt is dat er voor sommige kanten van het monument niet zo goed gezorgd wordt. De speelplaats kan wel wat aandacht gebruiken. Net als de groenstrook langs de vogelkade en langs Buitenzorg die nu meer op een stuk braakliggend niemandsland lijken met veel zwerfvuil. Ook voor het stallen van de fietsen zou een oplossing gezocht moeten worden zodat die niet de paden en onderdoorgangen blokkeren.

 

Wil je de bewoners verder nog iets meegeven?

Als wijkbeheerder kan je niet alles alleen oplossen natuurlijk. Het zou fijn zijn als z’n eigen tuin een beetje schoon en netjes houdt. Ook zijn sommige paden in de binnentuinen nu niet goed toegangelijk door overhangend groen of prive objecten. Daar spreek ik de bewoners dan op aan en daar wordt over het algemeent best goed op gereageerd. Dus kijk ook naar wat je zelf kunt bijdragen aan je buurt. Ik geef bijvoorbeeld aan de gemeente door als de containers vol zijn of grof vuil geplaatst is. Maar als bewoner kun je ook containeradoptant worden van een vuilniscontainer in Vogeldorp.

 

Dank voor het gesprek Onno!

 

Voor de contact gegevens van de wijkbeheerder, klik hier

Ook interessant: